ADVERTISEMENT



Google       

Home -> Law Blog Directory -> Labor & Employment Law Blogs -> New York Public Personnel Law

OR PHONE (866) 635-1838 for Bankruptcy Help, (866) 635-6190 for Divorce,
(866) 635-2689 for Personal Injury or (866) 635-9402 for Criminal Defense

Find a Local Lawyer

Bankruptcy (866) 635-1838
Divorce (866) 635-6190
Personal Injury (866) 635-2689
Criminal Defense (866) 635-9402

Bookmark

Labor & Employment Law

: New York Public Personnel Law

Educator?s assignments must be consistent with tenure area of the position in which he or she is employed

ADVERTISEMENTS
Educator?s assignments must be consistent with tenure area of the position in which he or she is employed
Banschback v Middle Country CSD, CEd. 14078
Dowler v Middle Country CSD, CEd 14078

Eileen Banschback and Timothy Dowler, certified physical education teachers, were employed by the Middle Country Central School District as teaching assistants* and assigned to teach adaptive physical education under the general supervision of a certified physical education teacher.

The district conceded that they were to perform ?primary instruction duties? related to adaptive physical education such as individualized education plans and preparing lesson plans, teaching students, determining student grades and giving supervision and direction to teacher aides.

Both teaching assistants appealed to the Commissioner of Education, contending that their assignments violated State Education Department guidelines and constituted an assignment outside their teaching assistant tenure area.

The Commissioner set out the following guidelines concerning their assignment:

1. Without a certified teacher present, Banschback and Dowler may teach adaptive physical education and supervise and direct teacher aides assigned to such classes, provided that they do so under the general supervision of such a teacher.

2. The certified teacher must review and approve the lesson plans and progress reports prepared by Banschback and Dowler as ?deficient supervision may, as a practical matter, result in teachers being supplanted by teaching assistants, which is not permissible under law.?

* Section 80.33(b)(1) of the Commissioner?s Regulations defines a teaching assistant as a person ?appointed by a board of education to provide, under the general supervision of a licensed or certified teacher, direct instructional services to students.?
NYPPL

Full post as published by New York Public Personnel Law on November 15, 2010 (boomark / email).

Bloggers, promote your law blog by nominating your blog for inclusion in USLaw.com's Law Blog Directory and RSS Reader. Benefits described.
Lawsuits and Settlements

Related Searches

























































































































US Law
#1 Online Legal Resource













Your Blog Subscriptions
Subscribe to blogs

10,000+ Law Job Listings
Lawyer . Police . Paralegal . Etc
Earn a law-related degree
Are you the author of this blog? Adding USLaw.com to your Blogroll increases relevance. You qualify to display a USLaw Network badge.
Suggest changes to this blog's description or nominate another for inclusion. Register for updates.


Practice Area
Zip Code:

Contact a Lawyer Now!






0.0021 secs (from cache 11/04/26 03:32:29)